Jyōtiṣī ज्योतिषी

Podela kuća u vedskoj astrologiji

Ići dole

Podela kuća u vedskoj astrologiji

Počalji od Jyōtiṣī ज्योतिषी taj Pon 13 Nov 2017 - 11:24

Podela kuća u vedskoj astrologiji

Kao što smo ranije videli horoskop ili kundali se sastoji od dvanaest kuća. Rekli smo da đotiš sledi sistem jednakih kuća, što znači da svaka kuća sadrži u sebi trideset stepeni zodijaka. Dvanaest kuća po tome čini pun krug, odnosno 360⁰ (12 x 30 = 360).

Ovih dvanaest kuća se dele na nekoliko načina.

Prva podela :

-kendra
-kona

Kendra kuće su prva, četvrta, sedma i deseta kuća. One se smatraju stubovima koje su potpora svakog horoskopa. One su kao oslonac našeg života. Sve planete koje se nađu u ovim kućama sarađuju međusobno da održe život stabilnim ili nestabilnim u slučaju loših planeta. Kao četiri noge stola sve četiri kuće su od izuzetnog značaja. Upravo zbog ovog razloga, svaka planeta u kendra kući dobija na snazi. Prva kuća predstavlja naše rođenje, četvrta kuća našu majku i detinjstvo, sedma kuća našeg partnera i želje, a deseta kuća našu karijeru, status i posao, karmu (akciju) koju obavljamo. I među ovim kendra kućama postoji razlika u snazi. Pa je tako deseta kuća najjača kendra, sedma je druga po snazi, pa četvrta i onda lagna (prva kuća).

Kona kuće su trigonske kuće i to su peta i deveta kuća, a pored njih se i prva kuća smatra konom. One su korenske kuće i pored kendri su jako bitne jer planete koje se u njima nađu, međusobno dele istu sudbinu. Deveta kuća je najvažnija kuća u horoskopu, ona predstavlja našeg oca, onog koji nam je dao život, kao i sve naše pretke (pitrise), sudbinsku sreću i sl. Prva kuća je peta (dete) od devete (otac),  i logično vidimo sled, po kojem smo mi (ascendent) dete našeg oca. Peta kuća predstavlja decu i budućnost. Ona je peta (dete) od prve (ascendent, osoba) i predstavlja našu budućnost, odnosno decu, učenike.

http://www.jatavedas.com/?p=125
Jyōtiṣī ज्योतिषी
Jyōtiṣī ज्योतिषी
Admin

Broj poruka : 1699
Datum upisa : 03.06.2015
Godina : 99
Lokacija : प्रभात

http://jyotish.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Re: Podela kuća u vedskoj astrologiji

Počalji od Jyōtiṣī ज्योतिषी taj Pon 13 Nov 2017 - 11:37

Druga podela:

1, kendra
2, panafara i
3, apoklima

Šematski prikaz bhava/kuća :

Kada posmatramo Šukra čakru ili desni način crtanja horoskopa, ascendent je uvek na fiksnom mestu, a broj pokazuje koji se znak uzdigao u vreme rođenja. U gornjem primeru broj je dvanaest što govori da je osoba rođena u vreme kada se na istočnom horizontu uzdigao znak riba (12. znak).

Kendra kuće su fiksne takođe, kao i ascendent u ovom načinu crtanja horoskopa, a znaci se menjaju. Ovde je to:

Ovo je podela zodijaka na kendra kuće. Od svake kuće možemo izračunati kendra kuće. Pa tako, ako kažemo kendre od osme kuće to su osma, jedanaesta, druga i peta kuća. Dakle brojimo svaku četvrtu kuću od kuće koju posmatramo. Međutim po ovoj podeli se kendra kućama smatraju prva, četvrta, sedma i deseta i one su najjače. Posle njih po snazi idu panafara kuće. To su kendre od druge kuće, odnosno druga, peta, osma i jedanaesta kuća. Najslabije su apoklima kuće i to su treća, šesta, deveta i dvanaesta kuća. Od svih njih uvek je najjača deseta pa unazad datim redom. Na primer ako posmatramo apoklima kuće uvek je dvanaesta najjača, budući da je deseta po redu, a najslabija je treća.

Posle ovih osnovnih podela, kuće dalje delimo na upačaja ili razvojne kuće.

http://www.jatavedas.com/?p=125
Jyōtiṣī ज्योतिषी
Jyōtiṣī ज्योतिषी
Admin

Broj poruka : 1699
Datum upisa : 03.06.2015
Godina : 99
Lokacija : प्रभात

http://jyotish.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Re: Podela kuća u vedskoj astrologiji

Počalji od Jyōtiṣī ज्योतिषी taj Pon 13 Nov 2017 - 11:37

Treća podela:

-treća
-šesta
-deseta
-jedanaesta

Kao što i sam naziv ovih kuća kaže one su razvojne kuće. Šta to znači? To nam govori da su to kuće razvoja, kuće na koje mi sami možemo uticati. Svaka planeta koja se nađe u ovim kućama može da se razvija, na nju svesno možemo da utičemo kako bi ona dala mnogo više rezultata na svim aspektima horoskopa koje ona predstavlja. Ako na nešto možemo svesno uticati to nam govori da tu imamo mnogo slobodne volje. Planete koje se nađu u trećoj i šestoj kuće će dati svoje rezultate posle mnogo uloženog truda, dok će one koje su u desetoj i jedanaestoj kuće dati svoje rezulate mnogo brže, jer se one nalaze u vidljivoj polovini zodijaka i njihovi rezultati su vidljivi brzo u životu osobe.

Kada osoba ima mnogo planeta u upačajama, pogotovu u trećoj i šestoj kući ona svesno može svojim radom i trudom da podigne mnogo aspekata u svom životu. Mi kažemo da je tada osobi 50% efekata dato, a da se za ostalih pedeset posto osoba mora boriti. Ako se u trećoj i šestoj kući nalaze loše planete, malefici osoba će težiti da se izbori, ako su beenfici ona će to radije prepuštati i težiti da reši stvari mirnim putem. Treća i šesta kuća između ostalog predstavljaju borbu, snagu kao i oružje koje osoba koristi. Pa tako Mars predstavlja noževe, sečiva, dok Jupiter predstavlja brojanicu ili malu. Na osnovu logičkog razmišljanja možemo videti koja planeta će se boriti, a koja neće i na koji način će to raditi.

http://www.jatavedas.com/?p=125
Jyōtiṣī ज्योतिषी
Jyōtiṣī ज्योतिषी
Admin

Broj poruka : 1699
Datum upisa : 03.06.2015
Godina : 99
Lokacija : प्रभात

http://jyotish.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Re: Podela kuća u vedskoj astrologiji

Počalji od Jyōtiṣī ज्योतिषी taj Pon 13 Nov 2017 - 11:40

Sledeća bitna podela je na dustan kuće.

Četvrta podela:

-treća
-šesta
-osma
-dvanaesta

Dustani su loše kuće. Svaka dustan kuća ima određena značenja koja su sama po sebi teška. Planete koje se u njima nađu nose određenu težinu i prirodno benefične planete u njima generalno nisu dobro smeštene, dok su prirodni malefici (Mars, Saturn, Rahu i Ketu) tu dobri.

Vidimo da je treća kuća i upačaja, razvojna kuća i dustan. Za nju kažemo da je blagi dustan, odnosno da nije jako teška i loša. Ona je kuća snage (parakrama), seksualnog odnosa, borbe. Prirodni malefici će gledati na suprotnu kuću odavde, a to je deveta koja se tiče sudbinske sreće, dharme, prirodne religioznosti i vodećih principa osobe i zbog svoje prirode on (Mars) će pokazati takođe osobu koja nosi sečivo/oštricu i sledi svoje principe, darmu, ali je pitanje da li će to biti iz napada ili iz odbrane. Saturn budući veoma spora planeta, takođe će gledati devetu kuću i sudbinska sreća se podiže sporo, vremenom i radom. Treća kuća je osma od osme (koja se tiče dugovečnosti) i na taj način je bitna jer će pokazati okolnosti i mesto smrti (ovo se posmatra od Aruda lagne što je za sada napredan koncept i biće kasnije objašnjen). Na ovaj način treba logično da povežemo osobine planeta i donesemo zaključke.

Šesta kuća kao dustan pokazuje neprijatelje, mentalnu napetost, argumentativnost, povrede. Malefične planete ovde daje dobre rezultate. Sunce će dati osobi sreću, dobro fizičko telo, uspeh u borbama, galantnost i ako je on tu sa benefičnim planetama ili ga one aspektuju rezultati će biti dobri. Ako je upliv loših planeta velik biće obrnuto (neprijateljstva sa ocem (Sunce) ili bolesti i sl). Ako je velik broj malefičnih planeta tu, šesta kuća dobija mnogo na snazi i uzdižu se moćni i opasni neprijatelji. Kada se benefici nađu ovde oni slabe značenja kuća kojima vladaju. Primer je Venara i ljudi koji su predstavljeni znacima bikom i vagom će patiti, a sama osoba može imati problem sa zdravljem sve do braka.

Osma kuća je veoma jak dustan, mesto velikih transformacija, bolnih promena, mesto odakle dolaze problemi kojima ne vidimo uzrok, a kao efekti naše loše sudbinske sreće. Ona je mesto okultnog i onostranog. Benefici ovde nikako nisu dobro postavljeni, pogotovo Jupiter jer se tada on nalazi u dvanaestoj kući (gubici) od devete (sudbinska sreća, religioznost, ispravnost) i on tu formira posebnu planetarnu kombinaciju koja se naziva Asura joga, osoba ne veruje u Boga, religiju. Za celokupnu sliku duhovnosti posmatramo i ostale parametre. Saturn kao veoma malefična planeta je bolje smešten, daje dug život ali i bolesti. Pravac znaka u kojem se nalazi vladar osme kuće je jako loš za osobu i svakako ga treba izbegavati. Osma kuća predstavlja dugovečnost i mora se posmatrati u ove svrhe.

Dvanaesta kuća je sledeći dustan. Ona je najudaljenija od sopstva, nas samih. Kao dustan ona predstavlja bolnice i sve zatvorene institucije, imunitet osobe, njen san. Pored ovoga ona je i kuća mokše ili duhovnog oslobođenja i shodno tome napuštanja tela (kraj fizičke egzistencije). Takođe pokazuje tajne, tiče se kazni, loših navika, tajnih neprijatelja, troškova. Planete koje se ovde nalaze će težiti da umanje efekte kuća kojima vladaju. Posebno je loše smešteno Sunce, kao i Venera.

http://www.jatavedas.com/?p=125
Jyōtiṣī ज्योतिषी
Jyōtiṣī ज्योतिषी
Admin

Broj poruka : 1699
Datum upisa : 03.06.2015
Godina : 99
Lokacija : प्रभात

http://jyotish.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Re: Podela kuća u vedskoj astrologiji

Počalji od Jyōtiṣī ज्योतिषी taj Pon 13 Nov 2017 - 11:42

Potom imamo podelu na maraka kuće.

Peta podela:

-druga
-sedma kuća

Osma kuća se tiče dugovečnosti, kao i osma od osme, tj. treća kuća. Dvanaesta kuća od bilo koje kuće je gubitak, ono čega se odričemo ili gubimo kroz život. U ovom slučaju bismo videli da je gubitak dugovečnosti u dvanaestoj od osme i treće kuće, odnosno u 2. i 7. kući. To je razlog zašto se ove kuće nazivaju marakama ili kućama koje su jako loše za dugovečnost. Planeta koja se nađe u drugoj ili sedmoj kući se naziva maraka, a planeta koja vlada njima je marakeš. Takođe i planeta koja je u vezi sa vladarima ovih kuća je loša. Sve ove planete teže da oštete zdravlje i dugovečnost osobe i zato se u tim periodima savetuju određene remedijalne mere sa ciljem da osoba izbegne ovakve probleme.

Postoje još neke podele kuća ali je za ovaj nivo znanja ovo dovoljno. U sledećem članku ćemo početi sa kombinovanjem osobina kako biste mogli dobiti sliku vašeg horoskopa, tj. života.


http://www.jatavedas.com/?p=125
Jyōtiṣī ज्योतिषी
Jyōtiṣī ज्योतिषी
Admin

Broj poruka : 1699
Datum upisa : 03.06.2015
Godina : 99
Lokacija : प्रभात

http://jyotish.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Re: Podela kuća u vedskoj astrologiji

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu